Monday, 3 October 2011

JOM SEMBUNYIKAN SHOUTBOX

hai ? assalamualaikum dan selamat malam sume :) malam yang sungguh indah bagi ak kali ny..
hehe . indah dengan pergduhan antre AZRIE
kehkehkeh .trase nak gelak sendiri laa plax..bergaduh pasal FACEBOOK
haaaa . xpayah laa nak cite pasal nii . pekare ni daa beres pom . ak yg salah tapi ak pulax yg marah kan dye . hahhh . betul sgt laa 2 perangai ak ni . ooopppsss ! terlebih cerita

okeyh!!!
sebenarnye malam ni ak nak bagi tutorial sikit . hixhixhix . bajet ak pandai sangt berblogng ni...
watever okeyh !! walau cam ne pom ak nak ajar korang juga . tu atas korng laa nak ambil kisah ke x . 
yang penting abis hasrat ak nak post tuto ni . ecececece . macam laa blog ak ni bgs sgt..
.
.
.
okeyh jum kite belajar care nak sembunyikan  shoutbox .bace betul2 yee....biar faham gitu...kihkihkih

1. Login akaun blogger korang, dari dashboard > design > page element > add a gadget > HTML/javascript.

2. Copy dan paste kod berikut ke ruangan html/javascript







<style type="text/css">
#gb{
position:fixed;
top:50px;
z-index:+1000;
}
* html #gb{position:relative;}
.gbtab{
height:100px;
width:30px;
float:left;
cursor:pointer;
background:url('http://sites.google.com/site/auracyber/img/tabs.png') no-repeat;
}
.gbcontent{
float:left;
border:2px solid #2F3B07;
background:white;
padding:0px;
}
</style>


<script type="text/javascript">
function showHideGB(){
var gb = document.getElementById("gb");
var w = gb.offsetWidth;
gb.opened ? moveGB(0, 30-w) : moveGB(20-w, 0);
gb.opened = !gb.opened;
}
function moveGB(x0, xf){
var gb = document.getElementById("gb");
var dx = Math.abs(x0-xf) > 10 ? 5 : 1;
var dir = xf>x0 ? 1 : -1;
var x = x0 + dx * dir;
gb.style.right = x.toString() + "px";
if(x0!=xf){setTimeout("moveGB("+x+", "+xf+")", 10);}
}
</script>
<div id="gb">
<div class="gbtab" onclick="showHideGB()">   </div>
<div class="gbcontent">


LETAK KOD SHOUTBOX KAT SINI


<div style="text-align:right">
<a href="javascript:showHideGB()" tip="">
[close]
</a></div>


<script type="text/javascript">
var gb = document.getElementById("gb");
gb.style.right = (30-gb.offsetWidth).toString() + "px";
</script>






3.save & daa siap :)




1 comment:

MOHLAKITE said...

tuto2..lagu kt blog kite pm letak2..nk tuto2..eii..